Co si pomyslí návštěva o vašem koberci


Upřímnost vaší návštěvy v obývacím pokoji může být nápomocná s ohledem na stav vašeho koberce.

Představte si, že k vám zavítá někdo cizí, například si domů pozvete notáře, který ověří vaši plnou moc (například pokud se kvůli léčení po úrazu nemůžete dostavit do notářské kanceláře). Pozvete si notáře do obýváku, tam se uskuteční administrativní akt, ale pokud bude váš koberec samý flek, budou na něm vyšlapané cesty a bude i zapáchat, notář vám zřejmě neřekne nic, tiše odejde a pouze si cosi pomyslí o vašich hygienických návycích a vztahu k čistotě a pořádku.

koberec v chodbě

Pokud si však domů pozvete někoho z vašich blízkých přátel, kteří jsou upřímní a myslí to s vámi dobře, a ti zjistí, že váš koberec nevypadá zrovna k světu, mohou vám v tomto směru být nápomocní. Sdělí vám, že koberce nestačí pouze vysávat sáčkovým vysavačem, a že je nutné je podrobit alespoň jednou za rok důkladnému strojnímu čištění.

koberec v obýváku

Proč nestačí koberce vysávat

Bude-li vaše návštěva znalá této problematiky, objasní vám důvody, proč se koberce musí čistit speciálním strojem, nejlépe mokrým způsobem, například čisticím strojem na čištění koberce od úklidové firmy. Koberec je vlastně textilní výrobek, je tkaný z přírodních nebo syntetických vláken a je to tedy velice podobný materiál vašemu oblečení. Vaše oděvy v kontaktu s pokožkou absorbují pot, kožní maz a další biologický odpad, a proto je také po jisté době odložíte do koše na prádlo a necháte vyprat. Koberec ale také absorbuje nečistoty – kromě prachu i pot z chodidel (nebo z ponožek), kožní šupinky, kožní maz, drobky z jídla atd. Tím se na koberci vytvoří spolu s vlhkostí z ovzduší jemná lepkavá hmota, a s tou si vysavač nedokáže poradit. Lepkavou hmotu navíc rozkládají bakterie a mnohdy vám tento sirný zápach připomene nemyté bosé nohy, což také zela logicky souvisí s chůzí po koberci.