Když si kupujete v obchodě čerstvé maso, je nejlepší zajít do místní masny, kde víte, že čerstvost je opravdu na místě. Takové malé i větší masny jsou ve většině případů závislé na velkých jatkách nebo firmách, které se zabývají bouráním a porcováním masa. Ať už se jedná o maso vepřové, hovězí, telecí, drůbež a zvěřinu. Každé maso, předtím, než se dostane na prodejnu, se musí ošetřit a řádně zpracovat. Nikde vám v masně neukáží půlku prasete a neřeknou vám, který kousek chcete vykrojit. Maso už je naporcované podle jednotlivých částí, které se prodávají. Například i z vepřového můžete zvolit koleno na pečení, nebo kotletku, kýtu, oříšek nebo panenku.
Každé maso je kvalitní, ale liší se tím, že se hodí na něco jiného. Můžete si koupit i vnitřnosti z prasete, jako játra, ledvinky, srdíčko, jazyk nebo čumáček. Takové věci jsou bohaté na vitamíny. Z játra se dají udělat například játrové knedlíčky do polévky, které mají rádi děti, ale i dospělí. Každý si libuje v něčem jiném. Proto vám na prodejnu nedodají celé prase nebo jeho půlku, ale dodají přímo rozporcované jednotlivé části. Dále pak hotové produkty z nich. Například můžete v masně koupit klobásy, jitrnice, jelita, škvarky, uzené maso, tlačenku, sádlo, a mnoho dalšího. Například, když chcete dělat k obědu sekanou s bramborem, nemusíte si kupovat kus masa a doma si ho mlít na mlýnku, jak se to dříve dělávalo, ale už si rovnou koupíte maso namleté a máte ušetřenou práci.
Práce řezníků je namáhavá, ale kvalitní. Přináší lidem pomoc a hlavně možnost si koupit již naporcované maso. Řezníci ke své práci používají pily, velmi ostré nože, sekery na sekání kostí a podobně. Když je denní práce hotová čerstvé maso se uskladní v přepravkách na maso a předá se dopravci na závoz do prodejen, neboli do masen. Každá taková prodejna má pravidelný příjem čerstvého masa a většina lidí je na to zvyklá. Vědí, jakou hodinu si pro maso mají zajít, aby měli čerstvé a chutné kousky. Nikdo nechce kupovat staré a nekvalitní maso.