Řezníci a jejich práce pro lidi.


Když si kupujete v obchodě čerstvé maso, je nejlepší zajít do místní masny, kde víte, že čerstvost je opravdu na místě. Takové malé i větší masny jsou ve většině případů závislé na velkých jatkách nebo firmách, které se zabývají bouráním a porcováním masa. Ať už se jedná o maso vepřové, hovězí, telecí, drůbež a zvěřinu. Každé maso, předtím, než se dostane na prodejnu, se musí ošetřit a řádně zpracovat. Nikde vám v masně neukáží půlku prasete a neřeknou vám, který kousek chcete vykrojit. Maso už je naporcované podle jednotlivých částí, které se prodávají. Například i z vepřového můžete zvolit koleno na pečení, nebo kotletku, kýtu, oříšek nebo panenku.

přepravky na maso

Každé maso je kvalitní, ale liší se tím, že se hodí na něco jiného. Můžete si koupit i vnitřnosti z prasete, jako játra, ledvinky, srdíčko, jazyk nebo čumáček. Takové věci jsou bohaté na vitamíny. Z játra se dají udělat například játrové knedlíčky do polévky, které mají rádi děti, ale i dospělí. Každý si libuje v něčem jiném. Proto vám na prodejnu nedodají celé prase nebo jeho půlku, ale dodají přímo rozporcované jednotlivé části. Dále pak hotové produkty z nich. Například můžete v masně koupit klobásy, jitrnice, jelita, škvarky, uzené maso, tlačenku, sádlo, a mnoho dalšího. Například, když chcete dělat k obědu sekanou s bramborem, nemusíte si kupovat kus masa a doma si ho mlít na mlýnku, jak se to dříve dělávalo, ale už si rovnou koupíte maso namleté a máte ušetřenou práci.

přepravky na maso

Práce řezníků je namáhavá, ale kvalitní. Přináší lidem pomoc a hlavně možnost si koupit již naporcované maso. Řezníci ke své práci používají pily, velmi ostré nože, sekery na sekání kostí a podobně. Když je denní práce hotová čerstvé maso se uskladní v přepravkách na maso a předá se dopravci na závoz do prodejen, neboli do masen. Každá taková prodejna má pravidelný příjem čerstvého masa a většina lidí je na to zvyklá. Vědí, jakou hodinu si pro maso mají zajít, aby měli čerstvé a chutné kousky. Nikdo nechce kupovat staré a nekvalitní maso.